събота, 10 март 2012 г.

Кукерландия Ямбол - да прогоним злите духовеВсички пътища водят нанякъде.Нашият към Ямбол.А повода е ежегодния маскараден фестивал "Кукерландия" .Компанията е сериозна - цяла група фотолюбители ,тръгнали с пълно бойно снаряжение - батерии по няколко броя ,обективи по няколко вида / то няма и как иначе/ и памет карти също няколко броя.Е ,някои изпуснахме момента с картите ,но за това по-късно.Аз си взех й любимия ,защото с него пътя е песен ,радостта от изживяното споделена и разтоварването сто процентово.След дългата ,студена и несвършваща зима ,няколкото градуса над нулата вдигнаха настроението и тонуса допълнително.Така ,че пътуваме по сухи и чисти пътища ,бързо и удобно и стигаме крайната цел точно навреме.А Ямбол ни посрещна топъл,цветен ,озвучен от чанове и песни ,миришещ на кебапчета.Защото народът празнува.Празнува и се весели ,защото така се прави на Кукеров ден.

На площада се бяха събрали толкова много хора ,че тук веднага в роля влязоха пропуските ,осигурени от нашата мила домакиня.Но с две думи - слязохме от колата и започнахме да снимаме и така няколко часа ,постоянно снимане .Нещо ,за което съм си мечтала от дълго време .Просто, накъдето и да се обърнеш има по нещо интересно .Хлопките хлопат току над главата ти ,а  в стремежа да хванеш интересният кадър едва ли не се сливаш с кукерите .И всичко преминава като в транс ,може би допълнено от музиката ,от настроението ,носещо се от ритуалите ,от непознатото ,дивното и чудното.
Кукерите - страшилищата на злото.Хлопат със хлопките си все по-силно и по-силно ,за да прогонят злите сили .


Разиграват ритуалите си ,за плодородие и урожай ,надявайки се тази година да е по-добра от изминалата .И всичката тази надежда те зарежда толкова много с още повече надежда .
А кукерското шествие едва сега започва .Най-разнообразни маски и всякакви оригинални типажи минават край нас ,размахващи дървените си мечове ,танцуващи в ритъма на тъпаните и хлопащите хлопки.Кукерите идват ,за да прогонят злите сили далече от себе си , далече от нас.

Идват ,за да изпълнят ритуалите си за плодородие  ,стари и млади ,мъже и жени .Но Ямбол не е само Кукерландия .

След като порядъчно запълнихме по няколко карти със снимки и изтощихме почти до край батериите на фотоапаратите си ,нашите любезни домакини Мариана и Сергей ни заведоха на Кабиле.


Ето ,че в нашата разходка ще внесем и нотка история.Кабиле е най-големият и най-значим античен град.Много голяма част от останките се намират в музея .


Градът е основан 2-рото хилядолетие пр.Христа  и е бил основен търговски и военен център .Неговото стратегическо местоположение го е правило главна завоевателна цел през вековете.Кабиле е типичен античен град със елинска структура.


 Има си своята Агора и няколко храма.Тук са открити многобройни  находки на керамични съдове и монети ,които са съхранени в музея към резервата.
Кабиле е част от 100-те национални туристически обекта ,което автоматично добавя още едно печатче към историческата книжка.Съвет - винаги дръжте книжката с печатчета  от 100 -те национални туристически обекта в колата .Така тя винаги ще бъде с вас и няма да изпадате в неловкото положение да сте на някой от включените обекти ,а да сте без нея.Не,че няма да спасите положението с печат на бял лист и после прикрепен към книжката ,но нали всичко трябва да бъде ритуално направено ?Дори и слагането на печата.Нали?

Е,разбира се това не е всичко от Ямбол,но ние дойдохме затова и си го взехме с пълни шепи.Срещнахме се с хубави хора ,поснимахме си порядъчно ,разходихме се достатъчно и се забавлявахме .
За нас това беше Кукерландия в Ямбол.Не можахме да снимаме Тунджа ,мостовете над нея ,Бакаджика и много други места знайни и незнайни.Но това може би ще остане за следващата Кукерландия или просто за следващото минаване от там на път за морето.Ще видим кога ,защото никога не се знае ,накъде ще ни заведе пътя ,по който сме поели .Със сигурност обаче някъде ,нали?3 коментара:

  1. много хубави традиции, нека да направим всичко възможно за да ги опазим, много поздрави и до скоро, приятна вечер на всички

    ОтговорИзтриване
  2. Кукерите са страхотни. Даже съжалявам, че няма повече снимки на кукери. По новините винаги дават кукерите в града на миньорите - Перник, а не отразяват другите градове, където има доста по-хубави кукери. Много ми се ходи в Ямбол, имам страхотни спомени от там от детството ми. А, между другото жената с лулата ме разби!

    ОтговорИзтриване
  3. Съгласна съм с това, че всички пътища водят нанякъде. Хубаво е да се пътува да се разглежда и общува с различни хора и култура, по този начин се обогатяваме и като мислене и с нови преживявания.Кабиле изглежда доста приятно местенце. Има какво да се види, градът е основан 2-рото хилядолетие пр.Христа. Богат на история.Харесват ми кукерите, макар и малко да ме е страх от тях, пя незнайни причини.Не съм била в Ямбол, но не е късно.

    ОтговорИзтриване