вторник, 12 април 2011 г.

Keukenhof - царството на цветята

НЕЩО КАТО УВОД :


Ако някой зимен ден ти е много студено или ако мъглата е запечатала прозореца ти ,а дъжда навън не спира и не спира, просто отвори тук и погледни райските цветове на лалетата,стопли душата си с почти усетения им мирис ,отрази усмивката си в техните листенца.Отвори и прочети за Keukenhof ,за да ти стане пролетно и някак си цветно !

Keukenhof


Докато купуваш комби билета си от туристическото бюро ,докато пътуващ с автобус номер 58 от летище Schiphol ,докато гледаш четирилентовите магистрали на Холандия всъщност  нямаш никаква представа къде отиваш .Защото всичко те грабва тогава,когато пристъпиш прага на Keukenhof.Грабва те падащата вода от фонтанчето на входа ,засмиваш се на огромното дървено сабо отпред и докато позираш в него ,за да направиш първата си снимка усещаш полъха на северния бриз ,който ти носи аромата на хилядите цветя събрани тук .
                       Тук ще намерите 4.5 милиона лалета  в над 100 разновидности.Лалета,които не подозирах ,че съществуват .Като например това:
или това :
Keukenhof е отворен само за два месеца през цялата година.Обикновено това е времето от края на Март до края на Май.За сметка на това пък през тези два месеца оттук минават над 750 хил туристи годишно.Туристи от цял свят.Имам чувството ,че докато сме тук всички хора са омаяни от ароматите и цветовете на цветята.Приятно усмихнати ,безумно отзивчиви и неспирно бърборещи посетители.
Тази прословута в цял свят цветна градина има дълга история , датираща още  от средновековието .Keukenhof / Кукенхоф /  е бил част от земите на замъка Тейлинген, където контесата на Холандия лично е отглеждала подправки и билки. Оттук произлиза и името на тази местност - Кухненска градина. Но официално ,в този си вид е създадена през 1949 г по инициатива на кмета на Лисе и няколко ентусиазирани градинари.
От тогава до днешен всички разновидности от лалета и други пролетни цветя са резултат от безкрайните опити на градинарите да създават нови и нови видове.


Тази цветна магия е съчетана с идеално поддържани алеи ,много храсти и дори 150 годишни дървета.Рекички ,фонтани и езерца приютяват патици ,за да бъде тук идилията пълна

Тук градинарите не просто работят ,те творят .Създават нечувани и невиждани сортове пролетни цветя,декорират алеи ,правят аранжировки .Просто създават едно приказно пролетно царство на цветята,в което човек освен  да остане в захлас няма какво друго да направи .Тук се сбират фотографи - любители и професионалисти от цял свят да запечатат всички тези творения на човек и природата и след това да изпаднат в блаженство .Блаженство от ухания и цветове.


Но Keukenhof не свършва с огромните си градини ,идеално поддържаните си алеи ,езерцата и патиците .Тук има разположени няколко павилиона като всеки един от тях има различни изложения.В павилиона «Beatrix» наример попадаме в рая на орхидеите .Трудно може да предположи човек ,че зад стените на тази сграда се крие такова великолепие от нежност и багри.
Имаш чувството ,че орхидеите са навсякъде

Перфектно декорирани  , в най -различни цветови нюанси тук се намират над 25 хил вида орхидеи



Разбира се,не успяхме да обиколим всичките 35 декара изпълнени с лалета,нарциси,минзухари и зюмбюли,но успяхме да поснимаме катов всички туристи тук .

За малко да пропуснем задължителната семейна снимка .Ето я и нея:

Добре ,че всички туристи тук са невероятно отзивчиви .

Излизайки от градините на Keukenhof ,обръщаме гръб на цялата тази феерия от аромати и цветове.Сетивата ни дълго още ще помнят мириса на цветята тук ,а ние ще разказваме за интересните цветните създания ,които едва ли някога ще имаме в градините си .Просто тяхното място е тук и аз не искам да го пренасям извън дървената портичка .Искам да си остане в градините с перфектните алеи ,в павилионите с хилядите орхидеи , в цветните аранжировки и вятърната мелница ,защото у дома ще занеса частица ,а очарованието е от съвкупността.


1 коментар:

  1. Благодаря ти за невероятните красоти, които споделяш. Направо ме пренесе там. Чувала съм, че в Холандия правят различни сортове лалета, но нямах представа, че са толкова много! Орхидеите също са прекрасни. Благородно ти завиждам, че можеш да видиш тези красоти отблизо :) Надявам се и аз да мога да си направя една екскурзия до там близките няколко години...

    ОтговорИзтриване